středa 19. prosince 2007

Jiraishin


žánr: policejní, akční, psychologické

počet volume: 19

mangaka: Tsutomu Takahashi

licenzlé: Tokyopop (pod názvem Ice Blade, stopnuto u 3. booku)

download: Mangatraders , LJ Free manga


Jiraishin je jedna z mála mang, co jsem četla a která neobsahuje sebemenší prvek nadpřirozena. Zároveň je to asi ta nejdrsnější manga, co jsem kdy četla. Možná proto, že autor pro své brutality v manze čerpá inspiraci z reálného života.


Hlavním hrdinou je detektiv japonské National Police Agency (NPA) Kyoya Iida, který patří k nejlepším ve svém oboru. Kyoya se nezastaví před ničím, aby vyřešil případ, ať to znamená paradoxně porušit zákon, ohrozit svojí osobu...nebo když na to přijde, ohrozit i někoho jiného.

Asi někoho nepřekvapí, že Kyoya není zrovna populární a přes jeho pracovní úspěchy by se ho někteří nadřízení, a nejenom oni, velmi rádi zbavili... Nebo je to spíš proto, že oni sami mají co skrývat?



Jiraishin je manga z policejního prostředí, které se snaží velmi realisticky zachytit. Jednotlivé booky na sebe většinou nenavazují a řeší se v nich jednotlivé případy, jenž má Kyoya na starost. Mangaka klade velký důraz i na vykreslení jednotlivých pachatelů trestných činů a čtenářům se snaží přiblížit jednání pachatele, jeho důvody, co činu předcházelo... Nesnaží se je ospravedlnit, mnohdy to jde i těžko, jen nám prostě dává možnost se na jednotlivé případy dívat z více úhlů. Při některých případech vám bude běhat mráz po zádech, z některých vám bude špatně a některých pachatelů vám bude třeba i líto (Ehm, většinou vlastně ne.)

Obrovským plusem celé mangy je samotný hlavní hrdina, charismatický chladný Kyoya Iida, který se spíš činí než metá idealistické prázdné řeči na všechny strany... A přesto nepůsobí jako neporazitelný hrdina či nadčlověk. Něco z toho, jak tiše sedí, nevyzpytatelně hledí a kouří své oblíbené cigarety působí neskutečně lidsky a opravdově.
Velice mile mě překvapila i Kyoyova parťačka Eriko Aizawa, která se může pyšnit statusem jedné z mála sympatických ženských postav v manze. Stejně jako zbytek mangy je i ona velice věrohodně zachycena, ženská, jemná, ale zároveň silná i tvrdohlavá.

Dalším příjemným překvapením byla pro mě kresba. Většina mang žánru shounen/seinen (zaměřená spíše na chlapecké/mužské čtenáře) bývá kreslena většinou mužským mangakou a podle toho kresba vypadá - spousta ostrých hran, pro nás dívky ne zrovna líbivá... Přesto kresba v Jiraishin je velmi krásná díky svým jednoduchým čistým liniím.
Navíc je styl kresby i vhodně přizpůsoben žánru mangy, takže proporce jednotlivých postav jsou velice realistické, nemluvě o rysech tváře. Třeba velké oči, tolik dominující v manga stylu, nejsou tak výrazné a jsou spíše užší.


Na závěr mi tedy nezbývá než se opakovat a tuhle mangu vřele doporučit. Pokud jste unaveni nepřeberným množstvím titulů s fantasy prvky a zatoužíte po něčem dospělejším a realističtějším, tahle manga je stvořená přímo pro vás.



POSTAVY


Kyoya Iida

Kyoya je nejlepším detektivem NPA s velmi drsnými metodami, který se nezastaví před ničím a je schopen obětovat všechno, aby vyřešil případ.
O jeho minulosti není v manze téměř žádná zmínka, krom toho, že jeho otec byl také policista, ale kvůli jeho nezajištěné zbrani (nejsem si přesně jistá, jak to bylo) zemřel nešťastnou náhodou civilista. Kyoyův otec poté spáchal sebevraždu.
Kyoya žije sám, za celou mangu, která popisuje asi 3 roky, nepadla jediná zmínka, že by měl nějakou známost. Zprvu jsem si myslela, že je velice extremní typ člověka milujícího samotu, ale jak ubíhaly jednotlivé booky mangy, začínala jsem mít pocit, že Kyoya se prostě nedokáže vzdát své práce, která není pro něj ničím méně než způsobem života a zároveň si moc dobře uvědomuje v jakém nebezpečí by jeho blízcí, vzhledem k povaze jeho práce a jeho tendenci si nadělat spoustu nepřátel, byli - takže se vztahům vyhýbá...
I když jsem tu několikrát dokola omílala Kyoyovo chladné vystupování, rozhodně to neznamená, že by byl úplný bezcitný parchant. Sice to není zrovna dobrák se srdcem ze zlata, ale o těch pár lidí, co mu přirostlo k srdci, se stará. Jen to nedává moc najevo... XDDD
Kyoyovým typickým poznávacím znamením jsou cigarety značky Hope a přesná muška...



Eriko Aizawa

Eriko je v manze Kyoyovým druhým parťákem. Je to chytrá detektivka a okouzlující směsice ženské křehkosti, ale zároveň i síly.
Když poprvé začne pracovat s Kyoyou, je na ní vidět, že přeci jen pohled na zmasakrovaná zavražděná těla nesnáší zrovna lehce. Přesto se to velmi rychle naučí překonat. Celý tenhle proces podstatně urychlí přítomnost Kyoyi, který je tak trochu magnet na všechny odporné a nechutné případy. Eriko a Kyoya se rychle sehrají a tvoří výkonný tým.
Na rozdíl od Kyouyi se v manze o Eričině soukromí mluví. Eriko má rodiče, vdanou sestru a později i přítele, s kterým se zasnoubí.
Eriko mimo jiné mluví plynně čínsky, anglicky a trochu ovládá i španělštinu.
Je to jeden z mála lidí, na kterých Kyoyovi záleží.







Scany...

Kyoya a Eriko během ne zrovna hladce probíhajícího zatčení... XDDD



Jeden takový pěkný scan... Takový ten děsně cool... XDDDD

0 komentářů: