neděle 15. února 2009

Nocař

Tak zase prožívám jednu svoji menší (čti: drastickou) finanční krizi a co se nestane... Hned během tohoto týdne vyjde pokračování scifárny, na kterou si brousím zuby už tak asi rok, a pak další pokračování, tentokrát jednoho převelice zajímavého upírského fantasy.

Peněženka tedy zoufale zanaříkala, mé rozumnější já zděšeně zavylo, zatímco má jednodušší, bezstarostná a knížky milující část to málo, co mi zbylo, vesele a bez nejmenších výčitek, utratila. Takže se smíšenými pocity oznamuji, jsem na nule, ale jsem šťastná! *něžně kolíbá dvě nové (již přečtené) knížečky*

No a protože zvlášť ta druhá kniha mě tak nadchla, smolím tu teď tenhle příspěvek, v němž se hodlám o pocity z prvního a druhého dílu téhle trilogie podělit. (Nebo lépe řečeno, zase někde jednou vyventilovat své nadšení.)
Začnu tedy tím prvním dílem.



autorka: Magdalena Kozaková

nakladatelství v ČR: Triton


Hlavní hrdina, Jiří Arlecki, se jednoho dne probudí a uvědomí si, že ho zoufale nudný život, který vede, pranic netěší. Rozhodne se tedy pro změnu. A když už změnu, tak ve velké stylu - přihlásí se do AVB (agentury vládní bezpečnosti).
Žádné rodinné závazky ho netíží, rodiče jsou již dávno mrtví, a přítelkyně ho opustila, tak proč to nezkusit? A kdo by si nepřál být takovým polským Jamesem Bondem?

Podaří se mu obstát v psychicky náročných zkouškách AVB a záhy je poslán na školení do jakési odlehlé pobočky uprostřed lesa, o níž jakživ neslyšel.

Od té chvíle nejde nic podle jeho představ.

Chápal by, že se má podrobit těžkým kondičním zkouškám nebo že bude studovat stohy spisů... ale ne že bude trávit celý den googlováním jakýchkoli zmínek o upírech. A sledováním upírských filmů. A čtením upírských knížek. A diskusemi se svými kolegy o upírech, o jejichž existenci a proradnosti ho vehementně přesvědčují. Povinně.
Zpočátku to bere jako vtip, zkoušku trpělivosti, ale jak začínají dny ubíhat, měnit se v týdny, a on stále googlí jakoukoli zmínku o krvežíznivých monstrech, jeho zápal začíná rychle uvadat.
V tu chvíli je jeho monotónní rozvrh oživen cvičeními - během a střelbou. Arlecki tuhle změnu nadšeně uvítá a s novým elánem se ponoří do práce.

Netrvá dlouho a jako záloha je povolán do akce. Jeho jednotka má střežit bezpečí upírského lorda Ultora, který se právě vrací do Varšavy.
Arlecki úporně přemýšlí, co to má vše znamenat a proč se všichni zbláznili.

O pár hodin později už je v plné výstroji a se samopalem na místě určení. Sám. Zbytek jednotky je kdesi venku. A Arlecki stále marně tápe, co se to děje. Co má být tohle za pošahaný test.
Pak někdo vkročí do skladu. Na jeho výstražnou výzvu neodpovídá, nezastaví se. Arlecki znervózní a několikrát vystřelí. Muže zásahy ani nezpomalí a ten k němu beze spěchu dojde.
V tu chvíli Arlecki pochopí, koho má před sebou. Upíra.

Tu noc zemře a jako nocař Vesper se probudí pro noc.



Nocař je jedna z nejzajímavějších fantasy, jakou jsem v poslední době četla. A rozhodně nejlepší upírské fantasy, které jsem měla možnost číst.

Zpočátku, musím se přiznat, mi kniha přišla podivně napsaná. Důvod nemůžu úplně přesně definovat, ale zkrátka mi dělalo potíže se začíst. Možná proto, že by se mi sem víc hodila má milovaná ich-forma než použitá er-forma, nevím. Jenže pak uběhlo osudových 40 stránek a mě byste od ní neodtrhli ani s hlavní pistole u hlavy.

Kozaková, autorka, nám tu totiž ukazuje nadmíru zajímavé pojetí společenství upírů. Spolu s hlavním hrdinou, Vesperem, se seznamuje s pěti klany upírů, z nichž každý má svoji specifickou funkci, a v čele každého z nich stojí Lord, který jako jediný může iniciovat nové upíry.
Existuje však ještě jeden, Skrytým „neposvěcený“, šestý klan, klan Renegátů, těch, kteří se odmítají živit syntetizovanou krví a dále pro svoje potřeby zabíjejí lidi.
Proti nim bojuje jednotka z klanu Bojovníků vedených Lordem Ultorem, nocaři.
O činnosti upírů vláda překvapivě ví a tajně s nimi dokonce spolupracuje, sama si totiž nepřeje, aby civilní obyvatelstvo o existenci upírů vědělo. Předsudky a strach jsou příliš hluboko zakořeněné a pravda by vyústila akorát v paniku.

Musím uznat, že svět a pravidla upířího společenství jsou skvěle popsaná a krom toho pojmutá i poměrně netradičně. To se vztahuje i na způsob, jakým jsou upíři popisování.
Na romantické a tajemné bytosti můžete rovnou zapomenout. Upíři Kozakové jsou nám představeni jako smrtelně nebezpeční predátoři, kteří se jen silou vůle a železnou disciplínou ovládají, aby se nenechali unést instinkty a neprokousávali lidem hrdla na potkání.

Děj je hodně přímočarý, protože celá kniha se točí v podstatě pouze okolo Vespera. Proto se tu setkáváme jen s malým množstvím podrobněji popsaných postav. Největší pozornost je soustředěna na Vesperova učitele a přítele, Nidora. Jejich přátelství je poměrně zvláštní, srdečností zrovna neoplývá, přesto je vzájemná náklonnost patrná.
Nemalou roli zde sehrávají i Lord Ultor a Lord Arenea, paní renegátů a přeběhlík z klanu Bojovníků, jejichž intriky hýbou celou knihou a na konci nás překvapí velice zajímavým a nečekaným (WTF?!?!) závěrem.


Nocaře zkrátka nemůžu nedoporučit. Je to sice akční knížka bez vedlejších epizodek, přesto je ale napsána skvěle, bez hluchých míst a určitě nejedním překvapením.
Navíc druhý díl většinu vašich závěrů z první knihy roztrhá na cimpr campr, takže hurá do louskání dílu prvního. XD

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem šla do knihovny s tím, že si půjčím nějakou knížku z povinné četby a nějakým záhadným způsobem jsem se dostala do oddělení s Fantasy, kde se na mě vyzývavě šklebil Nocař. Dopadlo to tak, že jsem si nakonec místo Jiráska odnesla domů Kozakovou. Já, naprostý anti-knihomol, jsem zhltala prvních sto stránek jako nic a kdybych se nemusela učit, tak už to mám nejspíš přečtené. Čte se to výborně, postavy jsou sympatické a mají stejný smysl pro humor jao já^_^ Navíc Nidor a jeho "Pro tebe budu co nejlepší." mi způsobil mírný záchvat yaoismu - vidím yaoi i tam kde není (jako každá správná yaoistka). Prostě skvělá knížka. Díky za doporučení;-)

Anonymní řekl(a)...

že bych se vrátila ke knihám? XD Zní to dobře!

Gladness řekl(a)...

Aya: To je mi lito, ze jsem ti s povinnou cetbou tak zhatila plany... XDDD
Lol, tak teda v Nocari me ani nenapadlo nejake muzske postavy parovat...


Atsu: Jen se vrat, knihy jsou skvela vec. XD A nezni to jen dobre, je to skvele! XD

Anonymní řekl(a)...

No já jsem celkem ráda, že se nemusím prokousávat nekonečnými bichlemi o ničem, takže ti odpouštím:-D...Akorát mám problém, že se nedokážu učit, protože musím pořád číst:-D
No tak v Nocaři je celkem zřejmá náklonost chlapů k ženám, ale přesto se Nidor chová podezřele:-D Furt s Vesperem vedou dojemné rozhovory, skoro si plakají na ramínku a hlídají se, když jsou ranění:-D Ale to je jen moje bujná představivost...neber mě vůbec vážně;-)

Gladness řekl(a)...

Hm, kdyz o tom tak mluvis... *zablesk v oku* Opravdu se k sobe nejak podezrele maji... Hmpf!!! *devil smile*
Chudak autorka by se nestacila divit, jake teorie tu tvorime... XDD

No, ono to zrovna tady s temi zenskymi neni moc horke... Nidor mi na ne nijak zatizeny neprijde a Vesper si uzije a sbohem.... A v druhem dile se k zenam, az na jednu vyjimku, stavi dost negativne.... :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak dočteno. Konec mě (vůbec) nepřekvapil, ale i tak jsem si knížku skvěle užila. Teď jen přemýšlím jestli si mám koupit druhý díl nebo počkat až to budou mít u nás v knihovně (což bude asi v roce 2015). Asi to ale nevydržím a utratím své pracně vydělané peníze (snad poprvé v životě za knížku:-D). Škoda jen, že v druhém díle už asi Nidor nebude ošetřovat opečeného Vespera:-D

Gladness řekl(a)...

No, jako konec me prekvapil a neprekvapil... Neprekvapil me mozna hlavne proto, ze jsme znala nazev druhyho dilu, kazdopadne me to jeho krvelacne zvolani na konci fakt prekvapilo....

Btw, ted jsme si to u doktorky v cekarne procitala a oni jsou fakt podezreli!! XD Minimalne Nidor tedy urcite... Melas pravdu. XD

No, to asi ne no...

A koukej si koupit a precist druhy dil, at mam s kym nad nim diskutovat! XD
Kde vubec brigadnicis?

Anonymní řekl(a)...

Já mám blbý zvyk předvídat konec dopředu a většinou se trefím, takže pak nemám žádné překvapení:-/ Krvelačné zvolání bylo dobré...celkově jeho chování na konci bylo celkem zajímavé.
Myslím, že se nám společnými silami podařilo odhalit yaoi spiknutí:-D
Zítra zajdu do knihkupectví a podívám se jestli to k nám, do zapadákova, dorazilo a pak ti kdyžtak dám vědět;-) Akorát mě štve, že pak budu muset čekat na další díl:-/ A brigádničím v supermarketu - vybaluju zboží a další blbosti...Nic záživného, ale člověk si aspoň něco málo vydělá^_^

Gladness řekl(a)...

Tak to te docela lituju... Ale ber to z druhe stranky... Aspon te nic nezdrti, kdyz uz to cekas. XD

Jen si to jdi hezky koupit, budeme trpet spolu a hned nam (mne) bude lip. :-D

Kdyz se ti bude chtit, tak pak muzem druhy dil prodiskutvat bud tady, nebo v prispevku Renegat, ktery doufam zitra nebo pozitri napisu, nebo taky na mailu... Ale neboj se, povinnost to fakt neni.. XD Jen mam zase to sve "knihou XXX nadsene" obdobi... XD

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem prolezla všechny tři knihkupectví co u nás máme (ne, nedělám si srandu - fakt jsou jen tři:-D) a jsem zklamána. V prvních dvou vůbec nevěděli co po nich chci, ve třetím mi řekli ať se stavím příští týden, že by jim to mělo přijít, takže mám celkem tři možnosti - čekat do příštího týdne, zajet si do Ostravy nebo si to objednat přes net. Finančně je nejvýhodnější ta první možnost, takže si asi ještě chvíli počkám (student ekonomiky se nezapře:-D)...Do té doby pravděpodobně umřu, ale co se dá dělat, když člověk bydlí v takové díře? No každopádně o tom pak s tebou s radostí podiskutuju, jen to bude ještě chvíli trvat. Snad ti do té doby tvé nadšené období neskončí:-) Btw. tyhle období mívám taky;-)

Gladness řekl(a)...

Chudacku, to te fakt lituju... jen 3 knihkupectvi? x_X Umrela bych.
Knihoven tam asi taky moc neni, co?

Jen se neboj, me to nadseni zas tak rychle neprejde, tahle knizka me fakt nadchla... Zvlast po "odhaleni" yaoismu.... XDD

Anonymní řekl(a)...

Paradoxem je, že knihovny jsou tu myslím 4:-D To tu máme i víc antikvariátů, než těch knihkupectví:-D
Yaoi vždycky potěší^_^

Anonymní řekl(a)...

Zacinam verit na zazraky.

Uplne nahodou se to dneska octnu v knihovne a on v polici na uplne nepravdepodobnem miste...Nocar.

Jdu cist mila zlata. S tim yaoi jste me definitivne navnadily XD

Btw Aya: Ja mam nejblizsi knihkupectvi (a tak vubec vsechno) 20km od domova ;)

Anonymní řekl(a)...

Glad: Tak včera jsem si knihu koupila a před chvíli jsem ji dočetla a...Wau! Konec jsem si vůbec netroufla odhadnout, takže jsem byla vyjímečně překvapena. Postavy byli snad ještě lepší než v Nocaři, stejně tak atmosféra i příběh. Kolonie Renegátu byla úžasná a postavy, které jsem v jedničce nesnášela (Nex) jsem začala mít ráda a naopak (Drobek). Člověk už pak nedokáže určit, kdo je vlastně tím zlým - jestli Nocaři nebo Renegáti (osobně mám po druhém dílu radši Renegáty, i když Araneu bych nejradši poslala do háje i s jejími "bouřkovýma očima"). A novinka v podobě vatikánců a jejich antisymbionta byla příjemnou změnou. Jediné co mě naštvalo byl otevřený konec a nejasný osud Latera a Alexe (ty hochy jsem si fakt oblíbila). No nezbývá, než doufat, že třetí díl výjde brzy (btw. nevíš o něm náhodou něco? Třeba název nebo přibližné datum vydání^_^)
Sevia: Tak to mám ještě dobré...Já mám to nejblížší (kupodivu to, kde jsem koupila Renegáta) 20 m od domova:-D (ale stejně si furt stěžuju:-P)

Gladness řekl(a)...

Aya: Wow, jsi me predbehla... Furt jsem tu svoji odu na Renegata odkladala a tys to nakonec precetla driv, ha... XDD

Jinak s tim rusenim cerneho a bileho s tebou souhlasim na 100%, vcetene nesnasenlivosti k Arenei - kuchla bych ji a jsme rada, ze hlavni hrdina do ni neni zabouchly.... x_X
Stejne me stve Later a alex, ti byli uplne bozi... T_T

Jinak treti dil nevim, kdy vyjde... Ale prave jednaji o pravech, takze tak nejdriv za pul roku. T_T


Sevia: S tim yaoi to byl ucel, muhaha... XD
Pak se pochlub, jak se libilo.

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem trochu pátrala a zjistila jsem, že třetí díl se jmenuje "Nikt", což znamená "Nikdo" (teda aspoň myslím). Zkoušela jsem zjistit nějaké bližší informace, ale bohužel polsky rozumím asi každé druhé slovo (a to s obtížemi), takže jsem celkem nic nezjistila (kromě celkem jasných faktů, jako že Vesper je dvojnásobný zrádce, že boj s vatikánci je bezradný a že začíná válka). No a podle polských fanoušků a recenzantů je knížka prý dost chaotická. Takže nezbývá než počkat. A jestli to potrvá toho půl roku, jak říkáš, tak se asi nedočkavostí zblázním... Budu si muset najít něco jiného na předčtení. Nevíš o něčem žánrově podobném? Fantasy ze současného světa, které není pro děti:-D (obsahuje krev, drogy, násilí,...)

Gladness řekl(a)...

To, ze Vesper jbude dvojnasobny zradce je celkem jasne... Jen me desis s tou chaoticnosti. T_T

Hm, Zkus Nocni hlidku od Lukjaněnka. XD

Jinak pul rok je minimum, obavam se....

Anonymní řekl(a)...

Vampires, the time has come to come out of the dark.

We invite you to the official message board of Magdalena Kozakova at www.nocarz.pl/forum ,where you can discuss about her books, meet people from Poland and have a good time. If you scroll down the message board, you will see a section in Chech language. Feel free to write in Chech language or in English.

May you choose the right side of the Night. The Renegade side. :)

Magnus, www.nocarz.pl/forum
(in case of any questions-write me at diodnik@poczta.fm)

Anonymní řekl(a)...

See also our short movie we made with Magdalena Kozakova - http://www.youtube.com/watch?v=OJG8GiVabJU

Magnus, www.nocarz.pl/forum