pátek 9. května 2008

Mars

žánr: romantické, drama

počet volume: 15

mangaka: Fuyumi Soryo

licenzlé: Tokyopop

download: Anime-Eden (complete!!!)



Začínám mít tak trochu pocit, že bych to tu mohla přejmenovat z Gladnessina blogu na Shoujo blog, protože 90% mnou recenzovaných titulů jsou buď shoujo mangy, nebo sunjeong manhwy. A to opravdu nejsem nijak zvlášť romanticky založená... *zoufale* Já to fakt nechápu… No nic, asi to už neokecám, takže raději vzhůru k dalšímu shoujo tématu...


Kira Aso je tichá dívka, která netouží po ničem jiném, než se vyhnout cizí pozornosti. Se svými spolužáky se příliš nebaví a raději než v jejich společnosti tráví svůj volný čas sama se sebou a svým skicákem a tužkou. Kira totiž vášnivě ráda maluje. Nic ji nepřináší větší radost než se zcela ponořit do kreslení a nevnímat tak nic a nikoho okolo.

Jednoho dne sedí na lavičce v parku a je zcela pohroužena do kreslení, když v tom ji vyruší nějaký mladík, zhruba v jejím věku, a zeptá se jí na cestu do lékařského střediska.
Dívka mu odpoví naprosto originálně. Aniž by se na něho pořádně podívala, rychle něco načmárá na papír, který mu vrazí do ruky a rychle odejde. Kluk je v šoku a napůl zaraženě a napůl užasle se podívá na papír, jenž najednou třímá v rukou. Překvapeně zjišťuje, že se dívá na mapu. 

O několik hodin později dotyčný mladík, Rei Kashino, odchází z nemocničního pokoje, kde leží jeho přítel po ošklivé nehodě na motorce. Náhodou sáhne do kapsy a nahmatá Kiřinu mapu. Chystá se ten cár papíru vyhodit, když tu si náhle kamarádova přítelkyně všimne, že na druhé straně je nějaká malba a zvědavě ho na ní upozorní.
Reie skica ženy, jež láskyplně svírá svého syna v náručí, okamžitě zaujme a podmaní si ho. Zčásti možná proto, že on sám matku nikdy neměl a skrz hřejivou, emocemi nabitou kresbu poprvé pochopí, co to znamená ji mít.

Jaké je však druhý den Reiovo překvapení, když ve škole v jedné ze svých spolužaček pozná autorku oné krásné kresby. Okamžitě se proto pokusí s Kirou zapříst rozhovor, ale dočká se jen zatvrzelého mlčení a ignorace.
Přesto mu dívka z mysli po zbytek odpoledne nesejde a začne se o ní více zajímat. Vytrvale se proto začne snažit o proniknutí skrz tu neviditelnou hradbu, již mezi sebe a své spolužáky Kira postavila. K všeobecnému úžasu celé třídy se s ním Kira, i když dost váhavě, po čase začne skutečně bavit. Sama totiž neví, jak na Reie reagovat, svou drzou upřímností, neodbytností a ukecaností jí naprosto odzbrojil a vyvedl z míry. Stane se tak vlastně prvním člověkem, který se nenechal Kiřinou nesdílností a nesmělostí odradit.

Kira a Rei tak záhy spolu naváží velice prazvláštní, křehké přátelství, které se rychle utuží po té, co Rei Kiru zachrání před jejím učitelem výtvarné výchovy, jenž ji obtěžoval a co splní dívčinu prosbu, aby ji seděl modelem pro její portrét Marse, římského boha války.

Oba dva tak spolu začnou trávit více času... a odtud je to jen krůček k oboustranné lásce.


Mars je hrozně zvláštní shoujo. Nejprve bych mohla začít tím, že kdybych předem nevěděla, že je tato manga z pera japonské mangaky, bez váhání bych ji označila za manhwu. Ne jen že korejský komiks připomíná zčásti kresbou, ale hlavně taky charakterem hlavní mužské postavy, Reie.
Ten totiž dokonale vybočuje z klasické koncepce hlavního protagonisty shoujo mangy – morální zásady má značné pochybné a překroucené, spíš než škola ho zajímá závodění na motorce, je výbušný, do nesobeckosti má na kilometry daleko a vůči Kiře je nanejvýš majetnický. Zkrátka obvyklý pan Dokonalý to není ani omylem.
Dokonce ani Kira není ve své podstatě typická shoujo hrdinka. Je sice velice křehká, zakřiknutá a o asertivitě asi v životě neslyšela, ale kupodivu mi to v tomto případě vůbec nevadilo. Naopak. K ní to zkrátka sedělo. Ta její role nevinné, zasněné a v některých ohledech lehce naivní umělkyně ji moc slušela. Budete se mi možná smát, ale chvílemi jsem se přistihla, že mám k ní podobně ochranitelské sklony jako Rei… (Tohle už je fakt krize. x_X)

Mars je tak spolu se Snow drop můj první romantický komiks, jenž o komedii nezavadil ani pohledem. Pokud jste se těšili, jak se aspoň nad touto mangou pobavíte, když nic jiného, tak na to honem zapomeňte. U téhle mangy jsem zažívala všelijaké pocity, ale pobavení ani náhodou. Vlastně ne, jeden vtipný moment tu je, v prvním booku, když Kira osobitě požádá Reie, aby ji stál modelem, ale to je tak vše. Nebo aspoň více si teď nevybavím.
Celkově jsem z toho měla spíše tísnivý pocit a nebyla jsem s to odhadnout, jak to nakonec celé dopadne. Když už jsme si myslela, že je to jasné... tak bum, a začala jsem pochybovat.

Nehodlám tvrdit, že Mars je dokonalý nebo jedinečný, našlo se tu pár pasáží, které ztrácely dech nebo mi přišly mírně klišovité, ale vezmu-li v potaz, že tato manga má celých 15 booků, tak množství podobných scén bylo překvapivé nízké.

Mars tak rozhodně stojí za vaši pozornost, pokud máte zájem o maličko netradiční shoujo, kde hlavní úlohou hrdinky není svými držkopády vymetat chodník, je tahle manga pro vás jako stvořená.


Live action

Na motivy mangy vznikl i taiwanský hraný seriál, který vřele doporučuju. Herecké obsazení je dokonalé a seriál po celých 20 nebo kolik dílů baví a nenudí.

2 komentářů:

Marrion řekl(a)...

uz jsem toto kdysi davno cetla, ale nemuzu rict ze by se mi to nejak extremne libilo, vydrzela jsem snad 3 volume?.. osobne me stvalo ze to vypadlo jako manhwa ale byla to manga!! coz jsem zjistila az uz 2 volume :D ... treba se kvuli tobe k tomu vratim ..protoze co se libi tobe,muj boze, musi byt skvele!

Gladness řekl(a)...

Ha ha.. XDDD Asi se tu fakt zacnu cervenat. XD

Btw, Mars je dobry, ale chapu, ze se nekomu libit nemusi, preci jen je to klasicke shoujo... Ty ostatni, o nichz jsme tu psala, byly aspon castescne komedie, takze se to u nich ztratilo a spis si je clovek oblibil...