úterý 1. ledna 2008

Goong - The Royal Palace

žánr: romantické, komedie, drama

počet volume: 16 +

manhwaka: So-Hee Park

licenzlé: Ice Kunion (1. vol), Yenpress (2. vol-?)

download: Mangatraders

poznámka: na motiv této manhwy bylo natočeno "live action" k-drama, pod názvem Princess hours




Nevím, jestli zrovna tady na blogu nebo jen ve svém okolí, ale často jsem šířila skutečnost, že si na romantiku zrovna nepotrpím. Dovolte mi, abych toto tvrzení poupravila - mám ráda romantiku (fakt jsem to teď řekla?!), ale pouze v případě, že není přeslazená a hlavní protagonisté jsou zajímaví a sympatičtí... Taky pokud možno nějaký vývoj vztahu, oboustranné zamilování na první pohled se může jít, pokud jde o mně, klouzat...

Proč se o tomhle všem zmiňuju? Chci vás totiž seznámit s jednou okouzlující romantickou, a podle mě i kvalitní, manhwou, korejským komiksem, která si mě naprosto získala... Jmenuje se Goong a nakreslila ji manhwaka So-Hee Park.



Příběh se odehrává v současné Koreji, což asi nikoho vzhledem k původu komiksu nepřekvapí, ale trochu v upravených reáliích... Korej je v téhle manhwě monarchií. Manhwaka si to pochopitelně nevymyslela jen tak pro nic za nic, takže vám asi něco napovídá, že královská rodina bude hrát v této manhwě důležitou roli. Taky, že ano... Jeden z hlavních hrdinů, Shin Lee, je korunním princem, sejou.

Jeho matka došla k závěru, že je na čase, aby si Shin našel sejabin, protože čím dříve si najde mladou manželku, tím lépe ji budou moci "převychovat". Vzhledem k tomu, že sejovi je pouhých 17, tak z tohohle návrhu, nebo spíš oznámení, neskáče zrovna nadšením ke stropu. Správně ale tuší, že se sňatku prostě nevyhne, tak se prozíravě rozhodne nabídnout manželství aspoň dívce, kterou má rád a zná už několik let, Hyo-Rin Seong. Jenže milá Hyo-Rin ho nečekaně odmítne. Chce se totiž dál věnovat profesionálně baletu, jemuž by, jako sejabin, musela dát vale. Navíc netouží být krásně načesanou bezduchou panenkou neustále na očích veřejnosti, kterou by se bezesporu musela stát.
Odmítnutí je to poslední, co Shin čekal a proto setrvává ve stavu těžkého šoku, nemluvě o pochroumaném egu. Navíc jeho potupu vyslechla nějaká neznámá studentka. Dotyčnou přepadne docela oprávněně hrůza, že slyšela něco, co neměla a co by se nikdo neměl dozvědět. Proto na Shinovo trochu výhružné volání zareaguje naprosto logickým způsobem - uteče....

Zhruba touhle dobou, telefonuje král s nejlepším přítelem svého zesnulého otce, jehož posledním přáním byl sňatek mezi korunním princem a vnučkou svého nejlepšího přítele...

O něco později, když už je Shin zpět doma v paláci, se objevuje na scéně další důležitá postava, Shinův bratranec Yul Lee, jenž se právě vrátil z Anglie. Yulův otec měl být vládcem, ale předčasně zemřel, takže tento post připadl jeho mladšímu bratru, Shinově otci.

Mezitím si panovník k sobě zavolá svého syna a oznámí mu, že mu našli mladou sejabin. Ukáže mu její fotku a jaké je Shinovo překvapení, když v dívce pozná onu studentku, co vyslechla jeho rozhovor s Hyo-Rin... Shin se sňatkem překvapivě souhlasí.

Mezitím je jeho budoucí sejabin, Chae-Gyeong Shin, ze současné situace mírně řečeno zděšená. Její vlastní rodina ji do výhodného sňatku tlačí, protože jsou ve velké finanční tísni... Chae-Gyeong je tak nakonec donucena sňatek přijmout. Dostaví se do paláce, kde na ní čeká už královna. Chae-Gyeong ji
výměnou za sebe požádá o finanční pomoc. Královna ji však velmi důrazně ukáže, kde je její místo a víc se s ní o podobných záležitostech nebaví.

Chae-Gyeong tak zcela odůvodněně přepadne zoufalství. Musí se rychle smířit s opuštěním vlastní rodiny, přestěhovat se do paláce, kde nikoho nezná a nepanujete tam zrovna přátelstvím překypující atmosféra a ještě se má vdávat za kluka, jenž se k ní většinu času chová přezíravě a arogantně.
Shin ji však udělá naprosto nečekanou nabídku - pokud s ním vydrží hrát zamilovanou mladou královskou dvojici, dokud se sám nestane králem, rozvede se s ní. Sám totiž taky touhou ke své budoucí polovičce nehoří....


Goong je opravdu krásná romantická manhwa s nemalým počtem vtipných situací a která si i velmi zdařile zahrává s dramatem, jenž tu s přibývajícími booky převažuje. Právě tuto dramatickou notu má z drtivé většiny na svědomí královská rodina, která tu není líčena zrovna v růžových barvách.
Goong tak patří podle mě k tomu nejlepšímu ve svém žánru - dokáže pobavit i dojmout. Příběh je sice poměrně jednoduchý, ale i přesto tu narazíme na spoustu překvapení a setkáme se s pár nečekanými odhaleními.
Celkově pozitivní dojem navíc silně umocňují chytlavé postavy, zvláště ženské hrdinky jsou příjemným osvěžením oproti typovým a nezajímavým manga hrdinkám, a v neposlední řadě i kresba, jež je prostě nádherná, i když zpočátku může běžnému čtenáři mangy přijít zvláštní.

Pokud tedy vyloženě nemáte k romantice odpor, vrhněte se na stahování. XD


Problémy s licenznutím

Goong je licenzlý nakladatelstvím Ice Kunion, takže nikoho asi nepřekvapí, že jsem si ho okamžitě objednala, nebo tedy aspoň ten první book, co byl k mání. Pochopitelně mé radosti nebylo dlouho přáno, protože jsem zjistila, že Ice Kunion zkrachovalo... Ha ha ha...*hysterický smích* Naštěstí všechny jejich tituly přebralo jiné nakladatelství, takže se možná Goongu v tištěné podobě a angličtině ještě před důchodem dočkám. Huráá!!


Live action

Poslední informace – existuje i „live action“ k-drama. Osobně mi nepřijde nijak převratné, a podle všeho i většině divákům, poněvadž se jednalo o dost silný propadák...




POSTAVY


Chae-Gyeong Shin

Chae-Gyeong je naprosto normální sedmnáctiletá studentka, sympaticky praštěná, upřímná, bez zvláštního koníčku a s průměrnými výsledky ve škole, které velkým dílem pramení z jejích neexistujících ambicí. Oplývá taky naprosto rozkošnou natvrdlostí. Ne, že by byla úplně naivní, jen je v některých sférách poněkud pomalejší... 
Chae-Gyeong je hodně pozitivní osobnost, přesto i ona začíná pomalu propadat depresím během svého pobytu v paláci a těžko se vyrovnává se svojí rolí sejabin. Za dveřmi paláce tak rychle, možná trochu i krutým způsobem, vyspívá a její bezstarostnost mizí.


Shin Lee

Shin je naprosto arogantní parchant, které ho má člověk chuť nakopnout do zadku, ale zároveň si ho musí i jistým zvráceným způsobem oblíbit... XD
Je hodně hrdý, chytrý, nepatří zrovna k té užvaněné populaci a neustále vypadá, že si je sebou stoprocentně jistý, což není zrovna vždy odrazem skutečnosti. Nazvat ho rozmazleným se zdráhám, protože Shin se snaží všechno řešit sám, bez cizí pomoci, přesto se někdy dokáže chovat neuvěřitelně dětinsky. Obzvlášť pokud jde o vztahy, které nejsou zrovna jeho silnou stránkou...

Shin má velmi zajímavý koníček... box.. XD


Yul Lee

Yul je hodně otevřený a přátelský člověk, který zrovna nesouhlasí s matčinou posedlostí jeho coby krále. Shin a on si byli jako malí velmi blízcí, ale od té doby, co se vrátil z Anglie, panuje mezi nimi jistá řevnivost, živená Yulovou náklonností k Chae-Gyeong a záhadným podporováním Yula Shinovým otcem.





Hyo-Rin Seong

Hyo-Rin je blízká kamarádka Shina, i když spolu nikdy vyloženě nechodili, měli k sobě opravdu hodně blízko. Hyo-Rin se chce stát baletkou a tvrdě na svém cíli pracuje. To byl jeden z důvodů, proč odmítla Shinovu nabídku stát se jeho sejabin.
Hyo-Rin je velmi ambiciózní, inteligentní a chová se hodně vyspěle, příliš se neusmívá a často je ke svému okolí rezervovaná.



Obrázky...

Scany mi všechny přišly strašně vytržený z kontextu, takže zůstávám jen u obrázků... XDDD


Shin a Chae-Gyeong


Chae-Gyeong a Yul


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

prosím nenapsala by si sem ten slib co dal král svýmu bratrovy? :)

Gladness řekl(a)...

Nechci spoilerovat... XDDD Precti si to, prece si nenechas ujit prekvapeni, ne? XDDD