pátek 1. února 2008

série Only the ring finger knows (BL novely)

autorka: Satoru Kannagi


ilustrátorka: Hotaru Odagiri

počet dílů: 5 (5. novela není zatím licenzlá)

licenzlé: DMP - June

download: 4shared (1. - 3. díl)



Only the ring finger knows se dostalo do podvědomí yaoifangirls jako manga, kterou nakreslila mangaka Hotaru Odagiri, ale málokdo ví, že původně se jednalo o román japonské autorky Satoru Kannagi, který Hotaru Odagiri pouze ilustrovala. Samotná manga zachycuje jen polovinu prvního románu, to jen tak pro zajímavost... XD


Prvně něco málo k ději... Ve škole Watariho Fujiho teď panuje nový hit, nošení pasujících prstýnků. Shodné prstýnky na pravém prsteníčku symbolizují přátelství, prstýnky na prostředníčku pravé ruky znamenají, že jste singl a konečně, ta nejpopulárnější část, prstýnky na levých prsteníčcích všem oznamují, že jste zadaná/ý - pokud by jste velmi pečlivě hledali, tak podle shodného prstýnku poznáte s kým dotyčná/ý chodí.
Přestože Wataru této módě příliš nefandí, má taky jeden takový prstýnek, jenž opatruje jako oko v hlavě a téměř nikdy ho nesundává. Spousta jeho spolužáků tak došla k mylnému závěru, že Wataru stále chová nějaké city ke své bývalé přítelkyni, ale pravda je taková, že Wataru si prostě svůj prstýnek oblíbil, nikdy ho v páru nekoupil a podle jeho vlastních slov je to už jeho takový "společník".
Jaké je však Watariho překvapení, když se jednoho dne do jeho třídy vřítí všemi obdivovaný sempai a elitní student v jednom, Yuichi Kazuki, a oznámí mu, že si s ním v umývárně omylem prohodil prstýnky... Mimo to jen tak mezi řečí nazve Watariho hlupákem, že si toho nevšiml dřív - jejich prstýnky byly sice totožné, ale ten Yuichův byl jaksi užší a Wataru ho málem na prst ani nenarval XD - a vůbec má tenhle náhle protivný idol školy velmi daleko od respektovaného chlapce, který je ke všem milý a laskavý... ke všem, krom Watariho. Ale proč?



Only the ring finger knows je klasickým zástupcem žánru shounen ai, a to v jeho nejčistší podobě - se všemi klady a zápory, jenž z toho plynou.

Dovolím si tvrdit, že tahle série je tak trochu lyrická, výjimku tvoří první díl, který je v porovnání s pokračováními pestřejší, dynamičtější. I tak však v celé sérii nenajdete žádné nervy drásající drama, žádný "angst" tolik oblíbený mezi fanynkami yaoi. Děj tak nějak pomalu plyne - v 2. a 3. díle je zachycen Watariho a Yuichiho život, jak se jejich vztah pomalu posouvá do hlubší roviny, přesto se tu však stále nic zásadnějšího neděje.

Ale i tady se najde několik okamžiků, které rozhodně upoutají vaši pozornost. Největší zlom nastává ve chvíli, kdy se ve druhém díle objeví Masanobu Asaka, Yuchiho rival v lásce. Nutno dodat, že postava Masanobiho nepůsobí v ději rušivě či nevěrohodně, nepokouší se totiž ukeho, Watariho, znásilnit, unést ani nic podobného, jak je poslední dobou v yaoi dosti nešťastně oblíbené. Naopak, dlouho by jsme dokonce považovali Yuchiho žárlivost za neopodstatněnou...

Celá románová série se přesto více či méně nese v nenáročném romantickém duchu narušeném pouze faktem, že naše zamilovaná dvojice musí svůj vztah před veřejností tajit. Opravdový střet s realitou ale nastává ve chvíli, kdy se na scéně, zhruba v poslední třetině druhého dílu, objevuje Yuichiho starší bratr Shohei. Tahle usměvavá sympatická postava se dosti razantně postaví proti Watariho a Yuchiho vztahu a rozhodně to nevypadá, že by svůj názor ani ve třetím díle změnila...

Only the ring finger knows je příjemná nenáročná série, jejíž největší chyba tkví podle mého v nemalém počtu vatových pasáží, které jsou sice pojaty mile a jsou i čtivé, na druhé straně ale budete mít pocit, že po těch 100 stránkách vlastně nevíte, o čem jste četli. Zmíněný problém se týká hlavně druhého dílu. Kdyby totiž autorka příběh rozdělila do dvou knih a některé časti, většinu druhého dílu, tak vynechala, určitě by udělala lépe.

Rozhodně vám nechci tuhle sérii vymlouvat ani vás od ní odrazovat, já sama ji mám ráda a stále patří mezi přeloženými BL novelami k tomu nejlepšímu, když vynechám Ai no kusabi. Nečekejte však zamotaný příběh nebo šokující zvraty, byli byste zklamáni.



PODTITULY:

1. díl - The Lonely Ring Finger
2. díl - The Left Hand Dreams of Him
3. díl - The Ring Finger Falls Silent
4. díl - The Ring Will Confess His Love
5. díl - ?

0 komentářů: