neděle 6. dubna 2008

Genjuu no seiza

žánr: komedie, drama, nadpřirozené schopnosti

počet volume: 14+

mangaka: Matsuri Akino

licenzlé: Tokyopop

download: Freemanga (1.-5. vol 20-22. ch)


Fuuto Kamishina je patnáctiletý, normální chlapec. Nebo teda aspoň tak normální, jak jen může být, vzhledem k tomu, že k němu promlouvají duše mrtvých a má schopnost jasnozřivosti. Což byl, a je, hlavní důvod toho, proč se s matkou musí neustále stěhovat a Fuuto už po xté měnit školu. V místech jejich bývalého bydliště byl totiž, celkem pochopitelně, považován za blázna.
Našemu hlavnímu hrdinovi se ale momentálně daří poměrně umně své schopnosti potlačit a ignorovat. Chudákovi mu ale není dlouho přáno a skoro jako symbol výsměchu se před ním zjeví obrovský mluvící pták, který ho začne přesvědčovat, že Fuuto je reinkarnací 41. duchovního vládce mrňavé pouštní zemičky nazývané Darashaal a má se stát jejím 42. panovníkem.



Genjuu no seiza mi hodně připomíná Petshop of horrors, což není ani moc překvapivé, protože má obě mangy na svědomí stejná mangaka. Podobně jako v PSoH se tu u některých situací skvěle pobavíte, neboť humor Akino Matsuri je zkrátka kouzelný, ale vzápětí pro změnu zase budete jen nevěřícně zírat na scan, zaraženi náhlou a nečekanou brutalitou. Na druhou stranu, pokud jste četli už zmíněné PSoH, tak vás možná některé drobné episodní zvraty a výbuchy násilí nepřekvapí, i když u mě se jim to podařilo. Vždycky to na mě baflo a já málem spadla ze židle. XD

Příběh je zpočátku rozdělen na krátké, na sebe vzájemně nenavazující příběhy, které nám podle mě měly hlavně přiblížit hlavního hrdinu, Fuuta, a jeho schopnosti, dále jeho pololidského-poloptačího společníka Garuda, představit tajemnou Mayu-chan, mimochodem skvělou ženskou postavu, a jejího střeleného opatrovníka Ichijou-senseie.

Postupně se nám příběh, no, komplikuje není to správné slovo, řekněme spíš zintrikuje, protože se dovídáme o čachrech v pozadí volby dashaalského krále a je nám i částečně nastíněn důvod, proč na trůně sedí falešný vládce - mimochodem Fuutův vrstevník přesvědčený o vlastní pravosti. Takže se rozhodně máme na co těšit.


Z této mangy jsem byla nadšená, moc se mi líbila, protože to po dlouhé době byla zase něco, u čehož jsem se mohla upřímně zasmát a přitom jsem se nemusela proklínat, že se bavím už jen u úplně slaboduchých vtipů nebo shoujo
, takže směle do čtení!



POSTAVY


Fuuto Kamishina

Náš hlavní nebohý hrdina, který by byl děsně rád úplně normální, jenže to by nesměl vidět do budoucnosti, cítit neklidné duše mrtvých a být pronásledován pochybnými stvořeními jako je polopták-poločlověk, opičí a vlčí chlap.
Neoficiálně je 42. vládcem Dashaalu, oficiálně bohužel podvodník a cíl všech zabijáků poslaných jedním z nejdůležitějších osob dashaalského dvora, nebo spíš „dvora“. Kdybychom z toho vyškrtli ty pokusy o zlikvidování, tak by si Fuuto vůbec nestěžoval, koneckonců, kdo stojí o vládnutí v chudé zemi, která není ani na mapě?! A kde nemají game center?! (<- jeho slova XD) 
 Žije jen se svojí matkou nejaponského původu, kterou si jeho otec přivedl právě z Dashaalu, když tam fotil v Himálajích a na první pohled se do ní zamiloval. Ač je otec slavný fotograf, několik let je již nezvěstný. Přesto Fuuto a jeho matka stále věří, že žije.


Garuda

Fuutův ochránce a první, kdo zjistil, že současný vládce Dashaalu je podvodník. Všechno svoje úsilí věnuje na ochranu Fuuta a hlavně na jeho přesvědčení, že být vládcem Dashaalu je vlastně úplně úžasné, přestože se tam nenachází nic jiného než písek, písek a písek.









Mayu-chan


Mayu bydlí v obrovském domě v kopcích, nedaleko Fuutovy současné školy, kde žije se svým opatrovníkem Ichijou-senseiem.
Mayu je velice uzavřená, neusmívá se a jako jediná, krom Fuuta, dokáže vidět Garuda, a jemu podobná stvoření, v jejich pravé podobě a slyšet jejich hlasy.









Scany...


Věřím, že mít polozvířecí-pololidské služebníky je cool, ale ne když je ostatní vidí jen ve zvířecí podobě... XDD

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

*nenávistný pohled Gladnessiným směrem*
Předpokládám správně, že když je to licenzlé, už to nikdo dál nepřekládá, že? :((((

Gladness řekl(a)...

No, predpokladas spravne...ehm... *hleda kout, ve kterem se schova*
Ale na druhou stranu je sance, ze to nekdo v brzku oskenuje... od Tokyopopu zasim vyslo jen 5 dilu.