pondělí 10. března 2008

X/1999

žánr: katastrofické, nadpřirozené schopnosti

počet volume: 18+

mangaka: CLAMP

licenzlé: Viz

download: Anime-Eden

adaptace: 1996 - film X/1999, 2001-2002 - seriál X (TV)


Tak tu přicházím s další těžce objektivní recenzí, tentokrát na X/1999 od CLAMPu. Nejdříve jsem si říkala, že si počkám až bude tato série dokončena, ale vzhledem k tomu, že bych taky mohla čekat další 2 roky, jsem to nakonec vzdala a rozhodla se ji napsat co nejdříve.

X/1999 byla má první manga, takže jestli jsem se v některých svých recenzích pokoušela aspoň o špetku objektivnosti, tady se jí určitě nedočkáte. Autorkami této jedinečné mangy jsou čtyři japonské dámy známé jako CLAMP. Kdo se v anime/manga kruzích pohybuje už nějakou dobu, tak musí určitě toto jméno znát.

Tvorba CLAMPu je totiž naprosto osobitá a originální a má několik naprosto charakteristických, ojedinělých rysů. Upozorňuju, že všechno co teď napíšu jsou mé poznatky, tudíž nic oficiálního a daného, jen můj názor.

1.) Máme tu kresbu - typické dlouhé končetiny a trojúhelníkovité obličeje.

2.) CLAMPařky jsou potvory a dokáží být ke svým hrdinům kruté, aniž by musely užívat násilí.

3.) CLAMP se neštítí brutálních krvavých scén, ale přesto si tyto výjevy zachovávají jakýsi punc umění (nikdy bych nevěřila, že to řeknu, ale jejich použití krve je nanejvýš estetické XDD).

4.) CLAMP si libuje v komplikovaných vztazích a povaha milostných vztahů je nesmírně různorodá - hetero, shoujo ai, shounen ai...

5.) V žádné jejich manze nenajdete vyloženě zápornou postavu, ony totiž nerozlišují na černou a bílou, navíc, nic nikdy není takové jako se zprvu zdá...

6.) A nakonec, cross-overy, cross-overy, cross-overy.... CLAMPařky si v nich naprosto libují, takže se vůbec nedivte, když se vaše oblíbená postava z nějaké jejich mangy objeví v jiném dílku.

Omlouvám se, trochu jsem se rozvášnila o CLAMPu jako takovém a odběhla jsem od původního tématu. Takže zpět k X/1999. XDDD Než se vrhnete na X/1999, doporučuji předtím přečíst Tokyo Babylon, které se odehrává zhruba 8 let před událostmi Xka, v němž se právě hlavní postavy Tokya Babylon objeví, i když ne už jako hlavní postavy, ale stále pořád důležité charaktery.

Jenom tak pro zajímavost, někde jsem četla, že X/1999 nebylo narozdíl od Tokya Babylon zpočátku příliš úspěšné. Zatímco Tokyo Babylon se těšilo obrovské popularitě, X/1999 bylo opomíjeno. Boom však nastal ve chvíli, kdy se to v Xku, po docela zdlouhavém začátku, začalo dost zajímavě rozjíždět a objevili se tam i Subaru a Seischiro, hlavní dvě postavy Tokya Babylon.



Píše se rok 1999. Tokyo je stále hlavním městem Japonska, stále tak přelidněné, stále tak rušné. Při pohledu na masu lidí deroucí se městem, zacpané silnice a navzájem na sebe troubící auta, by nikoho nenapadlo, že od zániku lidské civilizace je dělí jen nepatrný korůček. Rozhodnutí jediného člověka, který v rukou třímá budoucnost lidstva... Jeho jméno je Kamui Shiro.

Kamui se po šesti letech vrací zpět do rodného Tokya, aby vyplnil poslední přání své matky, jež za záhadných okolností uhořela. V Tokyu nastupuje na střední školu, kde potkává své nejlepší přátele z dětství, o rok staršího Fuumu a stejně starou Fuumovu mladší sestru Kotori. Sourozenci Monou jsou děti Sayi, nejlepší přítelkyně Kamuiovi matky, s nimiž vyrůstal do doby než Saya ošklivým způsobem zemřela. Po její smrti se Kamui a jeho matka, Tohru, odstěhovali z Tokya do Okinawy a Kamui jejich odloučení nesl velmi těžce.
Přestože by tedy každý očekával, že Kamui bude štěstím bez sebe, když se konečně setkává s lidmi jemu tak drahými, tak místo toho se k nim proti vší logice chová chladně, lhostejně a ignoruje je.

Jeho navenek nepochopitelné chování má však naprosto racionální důvody. Kamui je jiný než oni. Ovládá moc, která by v rukou po moci hladovícího člověka mohla způsobit naprostou katastrofu. Kamui se však naučil své nadpřirozené síly ovládat a okatě je nevyužívat, není-li to akutně nutné - nepokouší-li se ho zrovna někdo zabít. Z toho důvodu si Kamui moc dobře uvědomuje, jak je svému okolí nebezpečný a rozhodně nemá zájem do toho zatahovat právě Fuumu a Kotori. Jenže ani jeden ze sourozenců tohle neví a nehodlá se jen tak Kamuiem odstrkovat...

Krom Kamuieho jsou do Tokya přitahováni i další lidé, jenž mají co do činění s možným koncem světa. Ti jsou však narozdíl od Kamuieho podstatně lépe informováni a začínají se rozdělovat na dvě skupiny, každé v čele s yumeni, vykladačkou snů.
Jednou z nich jsou Nebeští draci nebo také Sedm Pečetí, kteří si zvolili přítomnost a chtějí dát lidstvu šanci, přestože vidí jak lidé ničí Zemi. Mají jednu úzce specializovanou schopnost, vytvořit kekkai – bariéru. Dokáží určitou oblast přenést do jiné dimenze, takže škody se v reálném světě neprojeví... pokud tedy Nebeský drak nezemře nebo není těžce raněn.
Nebeští draci jsou vedeni němou, chromou a slepou Hinoto, která vidí budoucnost, již sama nemůže ovlivnit a promlouvá s nimi skrz jejich srdce. Někteří ji dokonce oslovují princezna Hinoto, je to však pouze projev úcty, s královským původem to nemá vůbec žádnou souvislost.

Protikladem Nebeských draků jsou Zemští draci neboli Sedm Andělů, jenž naopak chtějí lidstvo zničit, neboť vidí, jak lidé ve sobeckosti a bezohlednosti pomalu ale jistě ničí Zemi... vybrali si tedy revoluci, zničení lidské civilizace. Zemští draci se postupně shromažďují pod mladší sestrou Hinoto, Kanoe, jež narozdíl od své sestry není yumeni v pravém slova smyslu. Kanoe dokáže vidět a číst sny pouze jediné osoby ... a tou je její sestra. V konečném důsledku je tedy úplně jedno, že není pravou yumeni.

V každé skupině je zatím pouze šest Draků, čeká se totiž na volbu toho nejsilnějšího, který rozhodne o tom, čí strana zvítězí - "Kamuie". Aby to bylo ještě složitější, tak "Kamuiemu" je přisouzen svatý meč, jenž, co čert nechtěl, byl hned na začátku ukraden jedním ze Zemských draků. Přesto... Hinoto ve svých snech vidí Kamuie s mečem, nebo abych byla přesná DVA "Kamuie" a DVA svaté meče.
Rozuzlení je tedy nasnadě, někde na Zemi má být zrozen druhý svatý meč a v našem apokalyptickém příběhu figureje ještě druhý "Kamui", Kamuiův Gemini, hvězdné (osudové) dvojče.

Samotný Kamui ale nic z toho neví a pranic se nestará o osud Země nebo lidstva. Jediné, na čem mu momentálně záleží, jsou Kotori a Fuuma. A jenom z toho důvodu se rohodne zachránit lidstvo, svět v němž by jeho přátelé byli šťastní. Nevědomky se tak stane Nebeským drakem. V tu chvíli je jeho Gemini probuzen a je mu souzeno se stát Zemským drakem...
... to však Kamui netušil, že jeho Geminim bude jeho přítel, Fuuma....



Všem, kdo se prokousali až sem, upřímně gratuluju. Zase jsem se "trochu" rozepsala... XDD
Jak vidíte, X/1999 je velice spletité, zamotané a to jsem vůbec nezmiňovala jednotlivé vztahy a propletence mezi Zemskými a Nebeskými draky. Naštěstí jsou jednotlivé postavy v manze představovány postupně, tudíž se tvůrkyně vyhly nebezpečí, že čtenáři budou mít v nich totální guláš... nebo aspoň ne tak velký.
Každá postava má svoji osobitost a na některé budete vzpomínat určitě i po přečtení Xka. Mně osobně se nejvíce líbili Kamui, Fuuma jako Zemský drak, tak byl prostě neodolatelný, a pak samozřejmě Seischiro a Subaru... Vlastně vyjmenovávat postavy, které jsem si oblíbila není u Xka nejšťastnější nápad, protože mám nutkání je vyjmenovávat dál a za chvíli bych tu vypsala celé osazenstvo Xka... XDDD
Musím se přiznat, že k mému obrovskému překvapení jsem měla ráda všechny ženské hrdinky, což se mi u mangy už dlouho nestalo... No, možná jedině Kotori jsme dvakrát nemusela, její křehkost a dobrota mě totiž trochu ubíjela, ale nemůžu tvrdit, že bych ji vyloženě nesnášela...

Stejně jako jsou krásně podané a vytvořené postavy, tak ani příběh za nimi nezaostává, poněvadž má naprostou kouzelnou, lehce depresivní atmosféru a znemožňuje vám se od Xka odtrhnout... i přesto že děj plyne docela pomalu a objevuje se nemalé množství flashbacků. Jedinou opravdovou výtku bych měla k začátku, který mi přišel přeci jen trochu zdlouhavý. I když na druhou stranu chápu, že to bylo nutné kvůli představen velkého počtu charakterů...

Kvalita kresby Xka se s přibývajícími díly zvyšuje a v posledních dílech vás čeká krásná, detailně propracovaná umělecká díla... Narozdíl od Tokya Babylon, kde se s políčky moc CLAMP neodvázal, tady si s nimi kouzelně hraje a vytváří opravdu krásné obrazy.


Zkrátka manga X/1999 je úchvatná, má pouze jednu velkou vadu. NENÍ DOKONČENÁ!!! Už od roku 2003 žádná nová kapitola nepřibyla. CLAMP si totiž usmyslel konec, jenž se nakladatelům nelíbil, takže naše milované dámy začaly stávkovat a rozhodly se, že prvně dokončí Tsubasu Chronicle... A na nás nebohé fanoušky se vykašlaly a nechaly nás trpět... x_X


EDIT 11.3.2008: Byla jsme upozorněna na jiný důvod přerušení X/1999. Údajně kvůli zvýšenému výskytu brutálních a násilných příběhů, takže než sami sebe cenzurovat, rozhodl se CLAMP si dát přestávku... Tuhle možnost jsme taky našla na internetu, a upozornila mě na ní Katsumi, takže je asi pravděpodobnější než ta má první. Aspoň tedy více zdrojů potvrzuje tuto verzi... XDD Hm, to mi moc velkou radost neudělalo. Začínám se děsit, co nám CLAMPařky vyvedou... XDDD


P.S. Adaptace mangy nejsou zdaleka tolik zdařilé jako sama manga. Film je příliš krátký, aby mohl pojmout všechny chraktery, takže postavy umírají jak na běžícím pásu a divák se s nimi ani neseznámí. Nelze mu však upřít lehce hororovou atmosféru, proto by bylo vhodnější ho brát jako samostatné anime, nikoliv anime vycházející z mangy. Já vím, jde to těžko, ale...
Naproti tomu seriál zachytil téměř všechny postavy, ale něco mu na rozdíl od mangy chybí. Už jenom postava Fuumy v anime je strašná, naprosto odlišná od předlohy. Kamui je taky v seriálu arogantnější než v manze, plus další malé detaily, které přesto změní váš pohled na mangu. Proto doporučuju, nečíst mangu předem a nenechat se případně od ní seriálem odradit. I když je to stále nadprůměrné anime, oproti manze je to přesto docela slabota...


AMV

Perfektní AMV od Wotana. Vyhrálo to tuším 2. místo v soutěži AMV na Animefestu v Brně....


6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No pokud se nepletu, tak to s tím nedokončením bylo trochu jinak (i když na té nevoli vydavatelů určitě taky něco bude). Četla jsem, že se to Clamp sám rozhodl pozastavit, protože to "začalo" nabírat až moc katastrofický scénář, což zrovna v době, kdy se každý třepe před teroristama atd.,není tak úplně košér...

Gladness řekl(a)...

Opravdu? Je to mozne, ale ja to slysela takto a myslim, z nekolika zdroju... I kdyz to nic nedokazuje. Az prijdu ze skoly, musim se na to podivat... Chjo... XDDD

Anonymní řekl(a)...

Kdysi jsem viděla kousek filmu, ale odložila jsem to, protože to byla jedna z mých prvních anime, neuměla jsem ještě anglicky (a nemělo to cz titulky) a navíc se mi nelíbily ty příšerné oči. Ale v manze to /podle obrázků/ vypadá líp, jen jsi mě zase šokla, že je to nedokončené TT_TT *bůh mě nenávidí*

Gladness řekl(a)...

Jestli te to uklidni, udajne by to mel CLAMP brzy dokoncit, protoze Tsubasa se uz chyli ke konci... XDDD Jinak fakt doporucuju... Strasne se mi ta manga libila.. mam k ni proste tezce sentimentalni vztah... XD

Anonymní řekl(a)...

právě jsem dokoukala sérii, do sáhodlouhé mangy se mi nechtělo..=3 zarazila jsem se u "movie", jehož vzhled mě malinko zděsil, takže radši zůstanu u toho srdceryvného konce..XP až na to věčné opakování základních informací se mi to líbilo, ten soundtrack mě naprosto uchvátil..=D

Gladness řekl(a)...

No, serial je dobry, ale vsichni, kdo cetli mangu, tak serial zatracuji a ja se k nim pomalu pripojuju taky...

Manga je proste uzasna a serial neni ani z tretiny tak dobry... x_X Myslim, ze za to precteni ta manga stoji. Nenechala bych se odradit takovou drobnosti jako je rozsah serie.. XD