sobota 1. března 2008

The Tarot Café

žánr: mystery, fantasy

počet volume: 7

manhwaka: Sang-Sun Park

licenzlé: Tokyopop

dosud vyšlo volume: 6

download: Anime-Eden (1.-6. vol)



Jak už začíná být mou tradicí, tak tu v sobotu přispávám dalším článkem o oblíbené manze, manhwě či anime. Dnes se bude jednat o manhwu, a pozooor.... ne shoujo! *je jí jasné, že právě šokovala XD*

Tentokrát si odpustím úvod a vrhnu se rovnou na obsah.


Hlavní hrdinkou je Pamela, majitelka kavárny The Tarot Café a žena s dosti tajemnou, a ne zrovna šťastnou (jak jinak), minulostí.
Krom toho má Pamela zvláštní koníček - věští z karet. Narozdíl však od většiny samozvaných kartářek a věštkyní, Pameliny předpovědi jsou přesné, často kruté a jejími zákazníky málokdy bývají lidé.
Kolem naší hlavní hrdinky se totiž stahují všelijaká nadpřirozená stvoření, která v naší době považujeme za výplody choré mysli či přinejlepším, jako výborné téma do fantasy knih nebo filmů...
Upír, vlkodlak, kočka štěstěny, alchymista... ti všichni žádají Pamelu, aby nahlédla do jejich budoucnosti. Vtip je ale v tom, že než tak Pamela plně učiní a sdělí jim svojí vizi, tyto bytosti si už dávno nevědomky svojí životní cestu vybrali a žádná rada, i ta dobře míněná, už jim pomoci nemůže...

Pamela si tak opravdu nemůže na stereotypní život stěžovat, nemluvě o jejích dvou společnících, kteří ho řádně okořeňují. V první řadě je to krásný démon Belus, s nímž v minulosti, před pár stoletími jen tak mimochodem, uzavřela pakt, a potom mladičký vlkodlak Aaron Gawain, jehož se ujala (adoptovala XD) a který ji v kavárně na oplátku vypomáhá.

Přestože se je její život na hony vzdálený naší představě o normálním, měla Pamela pocit, že si žije přeci jen relativně klidný život vede.
Vše se ale změnilo ve chvíli, kdy narazila na mladého muže s vzezřením jejího bývalého, a hlavně mrtvého, učitele a milence Ashe.... Opravdu je to jen náhoda ve vzhledu? Nebo se za tím skrývá něco víc?



Abych se přiznala, když jsem si přečetla první book, silně mi tato manhwa připomínala Petshop of Horrors. Ty nadpřirozené bytosti, ty krátké hořkosladké příběhy a vůbec celkové ladění atmosféry. Jenže na rozdíl od Petshop of Horrors, kde děj byl spíše tenkou linkou vinoucí se jednotlivými díly, tady se začíná příběh postupně dostávat do popředí. Minulosti Pamely, a ne jen její, je tu věnováno několik kapitol a příchod Ashe a dalších postav dává tušit, že příběh nebude vůbec tak přímočarý a jednoduchý, jak se mohlo prvně zdát a bude nás jistě čekat nemálo zajímavých zvratů...

O lehký humor taky nebudete ochuzeni, ale upozorňuji, že příliš často se s ním nesetkáte...

Postavy jsou velice zdařile vykresleny a všechny jsem si upřímně oblíbila. Obzvlášť Pamela vás určitě potěší, protože je to silná, samostatná žena, ne žádná křehoučká dívenka, co si nedokáže sama ani zavázat tkaničky u bot.

Třešničkou na dortu je kresba, která je opravdu nádherná, s typickými manhwa rysy – nápadně výrazné očí a plné rty... Docela jsem se pobavila u zjištění, že většina mužů jsou hezčí dívky než Pamela...XDDD


Takže, vzhledem k tomu, že nás čeká minimálně ještě jeden book, tak nemůžu úplně komplexně tuto manhwu hodnotit, přesto nevěřím, že by manhwaka nějak konec ostrouhala, tudíž vřele doporučuju stáhnout a přečíst.



POSTAVY


Pamela

Pamela je majitelka kavárny The Tarot Café, kterou navštěvují krom lidí i nadpřirozené bytosti a žádají ji o věštění budoucnosti.
Narodila se ve Skotsku někdy ve 13. století, takže už chápete, proč se spojení "Pamela" a "mladá" k sobě tak vyloženě hodí. XDD Za svůj život toho stihla spoustu - v 11ti být svědkem upálení vlastní matky, útok chlípného mnicha, zaplést se s drakem, Ashem, jenž se ve své lidské podobě stal jejím milencem a učitelem a o několik let později i zemřel v její náruči. Tím ji "daroval" nesmrtelný život. Pamela byla jeho smrtí naprosto zničena a pokusila se několikrát všemožnými způsoby spáchat sebevraždu, jenže moc nesmrtelného života ji zároveň znemožňovala, aby si ho vzala sama.
Zoufalou ji nakonec našel a zachránil
před sebou samou Belus, démon, s nímž uzavřela pakt. Jednou z podmínek bylo získání a následně odevzdání mocného Berialova náhrdelníku, s kterým, jak Belus slíbil, ukončí její nesmrtelnost.

Pamela je soběstačná, silná osobnost, která se po těch stoletích prostě musela zocelit, ať už chtěla nebo ne. Přestože velká část jejích vzpomínek příliš šťastná nebyla, nebo nakonec skončila špatně, Pamela nikdy nezhořkla. Je rázná, temperamentní, přesto se snaží většinu věcí řešit s chladnou hlavou.


Belus


Belus je sobecký, narcistický, lehkomyslný, občasný cynik, co rád intrikuje a poflakuje se. XDD Jeho oblíbenou zábavou bývá rozčilování Pamely. Přestože se většinu času tváří, že je mu Pamela naprosto lhostejná, hádejte, kdo ji okamžitě běží jako první na pomoc, když se jí něco stane?




Aaron Gawain

Aaron je dalším příkladem skvělého života překypujícího štěstím, jeho otec totiž byl alkoholik, mlátil ho a nakonec dokonce i prodal.
Aaron se v kouzelném lese setkal s démonem Nebirosem, s nímž po tom žil na jeho hradě. Nebiros si k němu za krátký čas vypěstoval hlubokou náklonnost, rozmazloval ho a trávil s ním téměř veškerý čas. Jedinou podmínkou, jež Aaronovi kladl na srdce, bylo nezradit ho...
Vzhledem k tomu, že Aaron momentálně pracuje a žije u Pamely, tak každému musí dojít, že se zrady nakonec dopustil... Během onoho ošklivého incidentu byl dokonce pokousán vlkodlakem a od té doby se každý úplněk v něj přeměňuje...

Aaron je spíše jednodušší povahy, velký myslitel to není, je velmi laskavý, přátelský a jemný. Pamelu a Beluse neustále podezřívá z milostného poměru a nechápe, proč ti dva u těchto postřehů umírají smíchy a hrůzou. Krom toho Pamelu a Beluse považuje za svoji rodinu.


Ash

Ash je drak, který se o Pamelu jako malou postaral, vychoval ji a nakonec se stal jejím milencem. Jejich štěstí nemělo dlouhého trvání, neboť byl Ash zabit a zemřel v náruči své milé, Pamely, na níž díky tomu ulpěla jeho krev a dala ji tak nechtěnou nesmrtelnost.

Náhle se však o několik století později před Pamelou objevuje Ash znovu, živý, ale naprosto ji nepoznávající... Přeci jen se asi jedná o stejnou osobu, protože má o Pamelu nevídaný zájem. Jediný háček je v tom, že jeho zájem nemíří tak úplně romantickým směrem, jež bychom od bývalého milence čekali...

Ash je tajemná osoba. Jako Pamelin učitel a milenec to býval sympatický, klidný a jemný muž. Kdyžto v současnosti je krutý, vypočítavý a rozehrává nebezpečnou hru.



Scany...


Pamela se opravdu poctivě snažila spáchat sebevraždu... Jen se jí prostě příliš nevedlo...

Belus už své rozmlouvání vzdal... Pamela stále vytrvává...

Jednou jí ta trpělivost musela dojít...

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Omigod. Jednou mě psychicky zničíš. No, ale... od té doby, co sem chodím, jsem nepřečetla ještě ani jednou špatnou mangu :DD

Gladness řekl(a)...

Tak doufam, ze to nebude prvni... XDDD Ne ze bych si myslela, ze je spatna, jen vis co rika "jednou to prijit musi"... To si nemela rikat, ted z tebe budu mit nervy... XDDDD

Anonymní řekl(a)...

tahle je bezvadná, petshop mi to teda nepřipomínalo ale bavilo mě to přibližně stejně skvěle!=D